Zes maanden geleden, meteen toen de aankondiging van Google Stadia werd afgerond, had ik de Founder’s Edition zo snel mogelijk vooraf besteld. Het concept van Stadia om je in staat te stellen console spellen van AAA-kwaliteit te spelen op vrijwel elk scherm klinkt nog steeds als een droom, maar dat is precies wat Stadia belooft.

Google kreeg snel veel kritiek op Stadia zodra het werd onthuld, en die kritiek is in de maanden daarna voortgezet. Ik ben enorm hoopvol voor de toekomst van de service en hoe het de gaming-industrie zal veranderen zoals we die kennen, maar toch was dat niet genoeg om te voorkomen dat ik de pre-order van mijn Founder’s Edition annuleerde.

Google Stadia Controllers
Google Stadia Controllers

Er zijn een paar factoren die bij die beslissing zijn betrokken, en vandaag wil ik ze allemaal kort bespreken.

Zoals ik hierboven al zei, is het belangrijkste verkoopargument van Stadia dat je games op verschillende schermen kunt spelen, waaronder je tv, laptop, telefoon en tablet. Dat is het concept dat me in eerste instantie op Stadia heeft verkocht, maar van wat we tot nu toe hebben gezien, zullen er enkele beperkingen zijn (althans bij de lancering) die de ervaring voor veel potentiële gebruikers echt kunnen bederven.

De eis dat je een Chromecast Ultra nodig hebt om Stadia op een tv te spelen, stoort me niet al te veel, maar het feit dat Google de Pixel-apparaten alleen voor beschikbaarheid van Android heeft genoemd, baart me zorgen.

Google Stadia Controller
Google Stadia Controller

Bij de lancering werkt Stadia aan de Pixel 3/3 XL en 3a / 3a XL. Hoewel dat geweldige telefoons zijn, is de beslissing van Google om een ​​dergelijke baanbrekende service te beperken tot zijn eigen hardware, ontmoedigend. Het bedrijf heeft gezegd dat “er in de toekomst meer apparaten beschikbaar zullen worden gesteld”, maar dat is niets. Ik schakel regelmatig tussen een OnePlus 7 Pro en Galaxy Note 10 als mijn dagelijkse Android-telefoons, en vanaf dit moment heb ik geen idee wanneer ze met Stadia kunnen werken.

Evenzo is iOS-ondersteuning net zo onzeker. Hoewel ik dol ben op Android, geniet ik ook van mijn tenen onderdompelen in het Apple-ecosysteem om te zien wat de andere kant te bieden heeft. Samen met mijn andere handsets draag ik ook een iPhone 11 Pro mee als mijn primaire iOS-apparaten en gebruik ik een iPad Pro als mijn “laptop” voor onderweg werken. Stadia zal ooit op iOS werken, maar Google moet nog een concrete datum opgeven voor wanneer dat zal zijn.

Dus van de vier mobiele apparaten die ik momenteel gebruik, zal geen van hen met Stadia werken wanneer de service wordt gelanceerd – waardoor de eerste trekking voor de service die me in de eerste plaats betoverde effectief wordt opgeheven.

De gamebibliotheek die we tot nu toe voor Stadia hebben gezien, is eerlijk gezegd teleurstellend. Er zijn enkele grote namen aan boord, waaronder Borderlands 3, Assassin’s Creed Odyssey, Destiny 2 en NBA 2K20, maar vergeleken met de PlayStation 4 of Xbox One is het een verbazingwekkend kleine lijst.

Geen van de Call of Duty-games is overal te zien (inclusief Modern Warfare), er is nog geen enkele EA-titel (dat betekent geen Apex Legends, Battlefield, FIFA of Madden), Rocket League is MIA, de lijst gaat Aan. Jeez, zelfs Minecraft en Skyrim – twee games die schijnbaar beschikbaar zijn op elk denkbaar platform – hebben geen geplande lancering op Stadia.

Dit is iets dat voor iedereen subjectief zal zijn omdat elke persoon zijn eigen spelvoorkeuren heeft, maar het zal lang duren voordat Stadia een bibliotheek opbouwt die kan concurreren met bestaande platforms. Ik begrijp dat Stadia nog in de kinderschoenen staat en dat er de komende maanden veel kan veranderen, maar de Day One-verzameling games die mensen zou moeten trekken en opwinden om zich aan te melden voor de service van Google, snijdt het gewoon niet voor mij.

Last but not least is er de kwestie van datacaps voor internetdiensten thuis.

stadia bandwidth
stadia bandwidth

Dit was iets waar ik me in eerste instantie niet mee bezig hield, omdat ik een Spectrum-klant was, en hoewel ik dat waarschijnlijk niet had moeten doen, heb ik deze kritiek over het hoofd gezien en maakte ik me er geen zorgen over zoals andere mensen. Nu Xfinity de exclusieve rechten op mijn appartementencomplex heeft gekocht en ik me moest aanmelden voor de internetdiensten, zijn de dingen echter veranderd.

Xfinity hanteert hier een gegevenslimiet van 1 TB / maand in Michigan, en toen ik Xfinity in mijn oude appartement had, raakte ik regelmatig 500 – 700 GB zonder gamestreaming.

Bij het gebruik van Stadia met de hoogst mogelijke kwaliteit (4K bij 60 fps), verbruikt het elk uur 15,75 GB. Dat betekent dat ik Stadia slechts 65 uur per maand (ongeveer twee uur per dag) kan gebruiken voordat ik al mijn andere internetgebruik, zoals videostreaming, webbrowsen, afbeeldingen uploaden voor werk, enz. In rekening breng. 1 TB van data klinkt misschien als veel, maar als je alles bij elkaar optelt, realiseer je je al snel dat dit niet het geval is en het zelfs niet op afstand bevorderlijk is voor gamestreaming.

Het annuleren van mijn Stadia-voorbestelling was geen gemakkelijke beslissing, maar het was de enige die voor mij zinvol was. Ik zou de service graag nog een keer willen geven zodra Android- en iOS-ondersteuning is uitgebreid, de gamebibliotheek volwassen wordt en ISP’s besluiten dat datacaps voor internet thuis asinine zijn, maar tot die tijd moet ik afscheid nemen van Stadia en wensen het is veel geluk.

Categorieën: NEWSLABS

0 reacties

Reageer

%d bloggers liken dit: